Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Глобално затопляне или глобално застудяване – кое е по-опасно?

Покрай тази истерия с глобалното затопляне (наричано напоследък "промени в климата") се омаломажава риска от глобално захлаждане, последиците от което може да са по-опасни за хората от евентуалното и хипотетично бъдещо глобално затопляне.

Климатичните модели, според които предвиждат глобално затопляне не са много по-надеждни от тези, които предвиждат глобално застудяване.

Намаляването на глобалните температури може да доведе до сериозно намаляване на ефективността на земеделието и да доведе до поскъпване на храната.

Увеличаването на глобалните температури и нивото на въглероден диоксид в атмосферата може да доведе до увеличаване на ефективността на земеделието (в глобален план – в отделни региони ще бъде невъзможно да се отглеждат същите растения ефективно или изобщо, но в други ще стане възможно да се отглеждат ефективно растения, които в миналото не е можело да бъдат отглеждани).

Има риск глобалното затопляне да доведе до лавинообразни процеси (екологични катастрофи), които да доведат до масово измиране на видове.

Има някаква вероятност прогнозите ни за затопляне да се окажат брутално грешни и да се случи захлаждане. Затова трябва да сме готови - да имаме алтернативни на алтернативните източници на енергия - които да работят и при по-студен климат (например геотермални, термоядрен синтез, ядрени от по-нов тип, които консумират "отпадъците" от предишните).

За да сме готови за евентуално глобално застудяване трябва да пестим изкопаемите горива.

Пестенето на въглища, намиращи се не много дълбоко, е важно при евентуална глобална ядрена война - след това тези въглища ще са много важни за възстановяването на човешката цивилизация (ако останат изобщо хора).

Разбира се не трябва да игнорираме риска от глобално затопляне - това е най-вероятният сценарий за бъдещето на климата. Някой да не си помисли, че го "отричам".

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още