Трябва ви уеб хостинг? Разгледайте предложенията на ICDSoft.

Web hosting from ICDSoft.

Това не е платена реклама. Безплатна е. Макак така безплатна? Защо?

Харесвам собственика на тази фирма, той ползва част от печалбата ѝ за редица благотворителни инициативи.

Винаги ли показното потребление няма икономически смисъл?

Показно потребление (демонстративно потребление, разточително потребление, conspicuous consumption) представлява потребяването (купуването) на стоки и услуги с цел демонстриране на висок социален статус или богатство.

Богат човек = такъв, който дори вкъщи ходи със здрави дрехи

Богатият може да си позволи да се облича както си иска.

Някои небогати (и желаещи да станат богати) се налага да се грижат за външния си вид за заблуда на противника.

Доказано е, че добрият външен вид (включително и някои форми на показното потребление) може да имат ефект за манипулиране на хората (Halo Effect).

Ако бизнесът ви е такъв, че се налага да ходите по срещи (т.е. да ви виждат) може да се наложи да играете театър...

Клиентите гледат как си облечен, имаш ли скъп часовник и т.н. с цел да определят дали си успешен, дали ти върви работата. Те не са склонни да наемат за много пари консултант, който изглежда пропаднал. Те търсят изглеждащ успешно консултант, който изглежда, че е от тяхната среда и следователно разбира проблемите им. С определен комплекс от показно потребление консултантът сигнализира, че е от средата на клиентите си и ги разбира.

Разбира се това не е съвет за показно потребление. Има много случаи когато съответния индивид може да измисли по-добър начин да инвестира парите си (вместо да извършва показно потребление за да манипулира хората може да направи нещо друго, което има по-голямо ROI).

Но в повечето случаи хората извършват показно потребление не с цел да спечелят нещо от това, а просто от суета, невежество и отказ да мислят (сляпо копиране на мемите, които са видели другите да възпроизвеждат).

Има и много "{природо|еко}защитници", които се правят на богати и разправят как трябвало да пазим природата и същевременно побесняват като им предложиш да си купят дрехи втора употреба ("аз ще гладувам, но няма да нося дрехи втора употреба"). Когнитивен дисонанс.

Как легално да плащаме по-малко данъци, осигуровки и „данък бюрокрация“

Защо искаме да притежаваме разни неща?

Коментари

Финансовите услуги и червената лента

Да спрем банковия и картовия лобизъм

Знаеш ли какви промени в законите ти готвят? Готов ли си да се подчиняваш на господарите си?

Ново! От 2023 година! Нашите законотворци (които изобщо не взимат пари за писане на закони) пак пишат промени в закон по много подозрителен начин. Промените са "скрити" в края на проект за закон, в заглавието на който се твърди, че ще се изменя ДОПК. Обаче се оказва, че това не е съвсем така - променят се и други закони...

Опитват да вкарат промени, които само до преди месеци не успяха! Дали този път ще успеят да гласуват в интерес на тесен кръг лица?

Демокрацията работи само ако гражданите се интересуват какви закони смятат да се гласуват в Народното събрание. Също така, за да работи демокрацията, се налага и народните представители да са наясно с това, което гласуват.

Да спрем банковия лобизъм!

Популярни статии

Проблемът с амплитудно модулираната светлина и ползването на широчинно-импулсна модулация за регулиране на яркостта на светлинни източници

За вредата от озонаторите и йонизаторите на въздух

Снимане на публични и обществени места - правни аспекти

Работи ли стратегията за избягване на данъка върху дивидентите, изплатени от публично търгувани компании, чрез продажба и последваща покупка на акциите?

По-лоша частна пощенска услуга от Български пощи? Запознайте се с услугата „пощенско писмо“ на Еконт

Политиците пак заговориха, че щели да създават работни места

Ремонт на печка духалка (ремонтирана преди това неправилно от неизвестен майстор)

Проблемът със ширината на обувките - носенето на нормални обувки води до деформиране на ходилото и бунион

Данък върху финансовите транзакции

Блогове

Още, още блогове

Още блогове

Всички публикации в блога (цъкни тук за да се отвори архива)

Показване на още